inkijkje in de opleidingscultuur van RMP

Voor de module visies op leren en doceren heb ik een cultuurschets gemaakt van de opleiding waar ik zelf als docent werk.
Onderstaande tekst geeft een klein inkijkje in deze cultuur.

 

Benno Premsela huis

Wanneer je over de mooie natuurstenen trap de hal van het Benno Premselahuis binnenloopt, ben je onder de indruk: door de grote brede trappen, hoge plafonds en ramen heeft het gebouw een robuuste en krachtige uitstraling. Het pand dat eind jaren veertig van de vorige eeuw als kantoor voor de Raad van de Arbeid is gebouwd wordt sinds 2007 gebruikt door de Hogeschool van Amsterdam voor het aanbieden van hoger beroepsonderwijs. Op deze locatie wordt de opleiding Media, Informatie en Communicatie aangeboden: hier worden studenten voorbereid op arbeid. Daarmee draagt de uitstraling van het Benno Premselahuis bij aan de cultuur van de opleidingen die er gehuisvest zijn.

De verdiepingen van het gebouw zijn open ingericht, met brede gangen en scheidingswanden van gekleurd glas. Overal zijn zitjes gecreëerd: zitbanken. Daar zit altijd wel een student in overleg met een docent: bijvoorbeeld over een afstudeeropdracht.

Thalita is vierdejaars student RMP en heeft net haar stage op de redactie van het tv-programma ‘Echt Scheiden’ (Endemol Nederland Mediagroep) met succes afgerond. Nu is ze gevraagd langer te blijven voor de redactie van ‘Het spijt me’. Thalita is dolenthousiast en zou niets liever willen dan ingaan op dit aanbod. Om geen studievertraging op te lopen, moet ze echter zo snel mogelijk beginnen aan haar afstudeeropdracht. Ze vraagt haar studieloopbaanbegeleider, meneer Walstra advies. Hij zegt dat full time werken bij een tv-programma niet te combineren is met een afstudeeropdracht. “Je wilde toch graag je afstudeeropdracht voor een evenementenbureau doen omdat je die kant van het beroep ook wilde leren kennen?” “Dat is waar”, zegt Thalita, “alleen ik krijg nu wel een kans en ik vind Endemol een erg leuk bedrijf, ik zou daar erg graag willen werken later.“ Meneer Walstra: “Als ze echt zo tevreden over je zijn, is het dan niet mogelijk je te laten introduceren bij de evenemententak van Endemol? Die hebben ze vast. Wie weet hebben zij wel een onderzoeksopdracht voor je.”

Een week later komt Thalita bij meneer Walstra om te vertellen dat ze een interessante opdracht heeft, ze mag een onderzoek doen naar de sociale-media-strategie voor ‘Talentkitchen’, de afdeling evenementen van Endemol. “Is dit een opdracht waarop ik zou kunnen afstuderen?” “Dat klinkt als een prima mogelijkheid die aansluit bij je ervaringen van je minor en je stage. Begin maar met een afstudeervoorstel.”

Dit inkijkje in de begeleiding van de studenten bij RMP laat zien dat het beroepsperspectief een belangrijke rol speelt bij de begeleiding van de studenten. Ze worden opgeleid om een goede en geschikte plek te vinden op de arbeidsmarkt: een baan waarin ze hun talenten kunnen gebruiken en waar ze zich op hun plek voelen zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen.

 

Dit bericht is geplaatst in Onderwijsvisie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie