Geen blackbox

 

Sociaalwetenschappelijk onderzoek lijkt altijd te gebeuren in de periferie van de samenleving. Alleen wanneer een onderzoeker zijn data verzamelt, komt hij of zij nog wel eens achter de computer vandaan. De analyse van de data lijkt alleen te gebeuren in het hoofd van de onderzoeker en in samenspraak met andere onderzoekers.

Wanneer het onderzoek in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd wordt, lezen vooral andere wetenschappers het en dat terwijl er vaak goede en bruikbare aanbevelingen uit voort zouden kunnen komen voor de praktijk. Zo vindt onderzoek plaats in een blackbox, je stopt er data in en er komt een publicatie uit, maar hoe de analyse tot stand is gekomen en vooral waarom het onderzoek belang kan hebben in de ‘echte’ wereld, blijft vaak onduidelijk.
Dat is de reden dat ik mijn onderzoek voor mijn premasterhese op een blog publiceer. Niet wanneer deze af is, alle foutjes er uit gehaald zijn en er een mooi kant- en klaar leesbaar onderzoeksverslag ligt, maar juist vanaf het begin: vanaf de worsteling met de onderzoeksvraag tot en met het aanscherpen van de conclusies.
Naast een onderzoeksverslag volgen ook aanbevelingen en een paper proto-type, maar daarover later meer.

Dit bericht is geplaatst in Onderzoek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie